A 100 legjobb borból közel 75-öt kóstolhatsz!

Szeptember 21-én rendezik a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazinhoz kapcsolódó nagykóstolót a Corinthia Hotel Budapestben
A szeptember 5-én megjelent Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztóknak pedig igazodási pontot nyújtson a borválasztásuk során. A szeptember 21-én megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón a kiadványban szereplő borok mellett további 70 borukat hozzák el hazánk legjobb borászai.

Miközben a könnyedebb tételek is bekerültek a listára, vagyis a  magazin segítséget nyújt akkor is, ha valaki a középső polcról választana bort, az azonos szakmai gyökerekből táplálkozó zsűri koherens tudáshalmaza garantálja, hogy valóban az arra méltó borok kerültek be a Winelovers 100-ba – mondja Bálint László nemzetközi borakadémikus, a bizottság elnöke a teszt kapcsán.

A legjobb 100-ból

a szeptember 21-én a Corinthia Hotel Budapestben megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón közel 75-öt kóstolhatnak meg egyetlen jegy áráért az érdeklődők. A kiállítók a „győztes” tételeiken kívül további kiváló boraikat is elhozzák. Ingyenes Pop-Up Kurzusok keretében a pincészetek képviselőinek jelenlétében bemutatkozik a Winelovers 100 győztes bora, a teszten a legsikeresebben szerepelt badacsonyi Varga Pince, valamint egy válogatás a teszt legjobb vörösboraiból.

A Winelovers 100

– A 100 legjobb magyar bor magazin idén megújult formátumban és az előző évinél nagyobb terjedelemben, 144 oldalon kerül az olvasók el. Bár középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, a magazin 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról. A toplistákon kívül izgalmas és friss anyagokkal jelenik meg jelenik meg. A zsűri elnökének felkért Bálint László mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magazin Mautner Zsófia segítségével körüljárja a magyar bor és gasztronómia kapcsolatát, betekintést enged a Michelin-csillagos magyar éttermek borkoncepciójába és elrepít a világ legizgalmasabb bormúzeumaiba. A könnyedebb témák között megtalálni Ördög Nóra műsorvezető boros vallomását, valamint egy írást az éppen generációváltáson áteső hazai pincészetekről.

„A Legjobbak, a Legjobbaktól, a Legjobbaknak: vagyis Borok, Borászok, Borkedvelők különleges találkozása ez a kiadvány. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a tételek közül minél több jöjjön szembe a fogyasztókkal hazai üzletekben, kereskedésekben, szakboltokban, rendezvényeken, vagy éppen születésnapi ajándékként” – ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Tábor István Winelovers márkatulajdonos, a kiadvány főszerkesztője.

Az első említett lehetőség a borokkal való találkozásra szeptember 21-én 14 órától lesz a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49) a Winelovers 100 Nagykóstolón.

###

Kérdések és válaszok
Miért a Winelovers?

A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általuk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül ők szervezték és bonyolították le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, tervezték és szerkesztették a kiadvány tartalmát, 2018 óta pedig a Winelovers 100 – A legjobb magazint teljes egészében ők gondozzák.

Milyen tételek kerültek a zsűri elé?

A legszélesebb merítés érdekében a 2018. július 1. – 2019. június 30. között lezajlott mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. Nevezési díj nem volt; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték csupán a borok mellett.

Kik bíráltak?

A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok, borászok, neves és elismert sommelier-k; közülük többen a Borkollégium oktatói.

Zsűritagok: Bálint László (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA társalapítója, a Borkollégium oktatója, a zsűri elnöke)
Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója)
Konkoly Mihály (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője)
Mészáros Gabriella (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója)
Szakács-Orha Imre (DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Association alapítója)
Petzold Attila (okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója)
Ádám Előd (nemzetközi borakadémikus, Master of Wine hallgató, oktató)
Sue Tolson (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, borszakíró és fordító)
Hidegkúti Gergely (szőlész-borász)
Harmath Csaba (AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója)
Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója)
Piskor Fanni (szőlész-borász mérnök, WSET 3 okleveles borszakértő, a Borkollégium oktatója)
Evans Victoria (Executive Head Sommelier, Caviar&Bull Group of Restaurants)
Blazsovszky Péter (Head Sommelier, Babel Budapest)
Angerman László (Head Sommelier, Onyx)

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlott a bírálat?

A két zsűribizottság elé a három kóstolási napon összesen 309 tétel került. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra. A bírálat 2019 júliusában a Borkollégiumban zajlott, professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek szervíze mellett.

 

Fotó Gellér Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .