Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében. Idén sem lesz ez másként. Sőt ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja a közönség a zeneszerző csodálatos műveit, és ezúttal mind a kilenc Beethoven- szimfóniát a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában.

A nyitó koncertre június 19-én 19.00-tól kerül sor (esőnap június 21. vasárnap), olyan neves hazai szólisták közreműködésével, mint Váradi Zita, Ulbrich Andrea, Horváth István, Kovács István. Az est folyamán elhangzik a Leonóra nyitány, valamint a IX. (d-moll) szimfónia. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart vezényli Hamar Zsolt.

Ulbrich Andrea. Rendevény Magazin 2020.
Ulbrich Andrea

A Fidelio különböző változataihoz Beethoven rendre új nyitányt komponált,
a III. Leonóra-nyitány az opera 1806-os előadásához készült. A nagyszabású szimfonikus mű ugyanakkor feszültsége és időtartama miatt nehezen illeszkedik az opera elejéhez, Mahler az általa vezényelt előadásokon a mű fináléja előtt szólaltatta meg.

Váradi Zita. Rendezvény Magazin 2020.
Váradi Zita

1822 és 1824 között komponált IX. szimfóniájában Beethoven már nemcsak feszegeti a műfaj hagyományos kereteit, hanem ki is lép azok közül: a négytételes mű időtartama meghaladja az egy órát, és a fináléban – amelynek bevezetésében visszatérnek a korábbi tételek dallamai – énekes szólisták kvartettje és kórus is csatlakozik a zenekarhoz. A mű hatása nemcsak a zenetörténetben követhető – gondoljunk például Gustav Mahler szimfóniáira –, de a mindennapokban is: a szimfónia Herbert von Karajan által vezényelt hangfelvételének időtartamához igazították a ’80-as évek elején megjelent új hanghordozó, a CD játékidejének szabványos hosszát, az Örömóda dallama pedig az Európai Unió himnuszaként gyakran önállóan is felcsendül.

Kovács István. Rendezvény Magazin 2020.
Kovács István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .