Weöres Sándor és a Nemzeti Filharmonikusok

Weöres Sándor nonszensz költeményeivel tanítják beszélni a hangszereket a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén

2019. október 31. 19.30

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Hogyan hangzik egy várakozni tilos tábla, ha egy szakavatott muzsikus ráüt? Milyen egy bőgő oroszlán a pódiumon? Utóbbitól nem kell félni, nem ugrik a nézőtérre. Egy különleges hangszerről van szó, amely sok egyéb instrumentum mellett hallatja hangját Eötvös Péter Speaking Drums című darabjában. Többek között ez a mű is hallható lesz a Nemzeti Filharmonikusok különleges koncertjén, ahol Eötvös Péter a karmester, és saját művei mellett Liszt Ferenc Dante-szimfóniája is megszólal.

Eötvös Péter karmester
Eötvös Péter karmester

Két rövidebb Eötvös-kompozíció között szólal meg a hangverseny első félidejében a zeroPoints és a Speaking Drums. Utóbbiban, azaz a Beszélő dobok címre keresztelt műben az ütős szólista, Martin Grubinger valóban beszélni tanítja hangszereit, úgy, hogy mond, motyog, üvölti Weöres Sándor verseit, majd hangszerein játssza a szavak ritmusát, és ebből születik melódia a zenekarral. Weöres Sándor elhangzó költeményei úgynevezett nonszensz-versek, értelem nélküli szavakból állnak, a záró részben ezekhez némi szanszkrit szöveg csatlakozik.

Akinek pedig ennyi jó kevés, a szünet után megismerheti a poklot – ahogy Dante nyomán Liszt Ferenc képzelte. A nagyszabású Dante-szimfóniában Liszt a purgatóriumot is hangokba foglalta. A mennyországról Wagner lebeszélte, tartva tőle, hogy banálisra sikeredik. Ezért Liszt inkább egy Magnificatot komponált zárásként, természetesen kórussal, ezen az előadáson a Nemzeti Énekkar Nőikarával.

Martin Grubinger  Simon Pauly fotóján
Martin Grubinger
Simon Pauly fotóján
Program:

·       Eötvös Péter zeroPoints

·       Eötvös Péter Speaking Drums

·       Eötvös Péter Per Luciano Berio

·       Liszt Ferenc Dante-szimfónia, S. 109

Közreműködők:

·       Martin Grubinger ütőhangszerek

·       a Nemzeti Énekkar Nőikara (karigazgató: Somos Csaba)

·       Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Eötvös Péter karmester

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .