Cabernet franc és terroir Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában. A rendezvényen természetesen nem marad el a szokásos Top12 bemutató sem a classicus, premium és super premium villányi cabernet franc borokból. A fórum egyik különlegesnek ígérkező élménye a muzeális villányi francok kóstolója lesz.

Terroir, Vineyards & Vintages

A Villányi borvidék 2019. november 22-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az V. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában, ahogy a korábbi években is, a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak.

Villányi Franc csúcstalálkozó a Bock Borászat konferenciatermében 2019. Rendezvény Magazin 2019.
Villányi Franc csúcstalálkozó

Az idei téma a terroir szerepét járja körül, a dűlőket veszi górcső alá, illetve az évjáratok jelentőségére is kitérnek majd az előadók. Elsősorban a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése a cél, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek, elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival.

A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

 classicus
  • Szemes Pince Cabernet Franc 2018
  • Bakonyi Péter Pincéje Cabernet Franc Siklós 2017
  • Lelovits Tamás Pincészete Cabernet Franc 2017
premium
  • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2017
  • Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2016
  • Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2016
  • Ruppert Borház Villányi Franc 2015
  • Sauska Villányi Franc 2015
  • Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villányi Franc Várerdő-dűlő 2012
 super premium
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás 2016
  • Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc – Kopár 2015
  • Mokos Pincészet Villányi Franc 2015

Villányi Franc csúcstalálkozó a Bock Borászat konferenciatermében 2019. Rendezvény Magazin 2019.

A délelőtti program bevezető előadását “Fókuszban a terroir. A Villányi termőtáj egyedi értékei” címmel dr. Czigány Szabolcs, a PTE TTK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense és dr. Teszlák Péter a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa tartják meg. Ezt „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból címen követ a nap egyik sokak által várt pontja, azaz a 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc kóstolása, amelyet Horkay András DipWSET, a CEWI igazgatója vezet le. A délelőtti programot dr. Szabó Géza egyetemi docens, a PTE TTK FFI Turizmus Tanszék vezetője és Závodi Bence PhD hallgató közös előadása zárja, „Bor -turizmus, -kultúra, -gasztronómia, -imázs a 25 éves Villányi-Siklósi Borúton” címmel.

Villányi Franc csúcstalálkozó a Bock Borászat konferenciatermében 2019. Rendezvény Magazin 2019.

Az ebédszünetet követően „Terroir a palackban” címen érkezik, Darrel Joseph, Bécsben élő amerikai borszakíró a fajta jellemző nemzetközi termőtájait veti össze 3 különböző régióból származó cabernet franc segítségével. A korábbi évek érlelési és erjesztési kísérletei után az idei évben a cabernet franc fajtát érintő borvidéki kutatás az egyes kiemelt dűlők jellegzetességeit mutatja be 10 különböző ültetvényről származó bormintán keresztül. A területek egyedi adottságairól „Franc-ok a dűlőkből” címmel Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője számol be.

A fórum zárását előzi meg az egyik legizgalmasabb kóstolósor, a muzeális borok Villányból hat tétele. Horkay András szakmai tolmácsolása mellett a következő borok idézik fel az elmúlt évtizedek néhány évjáratát:

  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc 2008
  • Polgár Pince Cabernet Franc Barrique – Családi válogatás 2007
  • Weninger & Gere Pincészet Cabernet Franc Selection 2006
  • Csányi Pincészet Chateau Teleki Villány – Villányi Cabernet Franc 2002
  • Tiffán Ede Pincészet Cabernet Franc 1999
  • Bock Pince Villányi Cabernet Franc 1993

A 150 fős fórumon 40 fő belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett, a jegyek ára 19.900 Ft, jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges. A tavalyi fórumról készült film megtekinthető itt.

 

Franc&Franc Kóstolónap 2019

2019. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több, mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Villányi Franc csúcstalálkozó a Bock Borászat konferenciatermében 2019. Rendezvény Magazin 2019.

A tavalyi kóstolónapról készült kisfilm megtekinthető itt.

Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon lehetséges, a jegyár 20.900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi oldalon érhető el: www.villanyiborvidek.hu

 

A Villányi Franc

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát.

A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 15%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.

A Villányi Franc premium borként egy éves hordós érlelés után kerül forgalomba, 6000 liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.

 

Franc&Franc Fórum

programterv

Villány, 2019. november 22., péntek

Köszöntők

9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Szakmai előadások

9:45-10:30 Fókuszban a terroir. A Villányi termőtáj egyedi értékei.

Előadó: Dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens (PTE TTK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék), Dr. Teszlák Péter tudományos munkatárs (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet)

10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc.

Előadó: Horkay András DipWSET, a CEWI igazgatója

12:00-12:45 Bor -turizmus, -kultúra, -gasztronómia, -imázs a 25 éves Villányi-Siklósi Borúton.

Előadó: Dr. Szabó Géza habilitált egyetemi docens, tanszékvezető (PTE TTK FFI Turizmus Tanszék), Závodi Bence PhD hallgató.

 

EBÉDSZÜNET

 

Délutáni szekció 14:00-17:00

14:00- 15:00 „Terroir a palackban” Terroirok összehasonlítása 3 különböző régióból származó Cabernet Franc-on keresztül.

Előadó: Darrel Joseph nemzetközi borszakíró

15:00 -16:00 „Franc-ok a dűlőkből” Villányi kísérletek a Cabernet Franc fajtával.

Előadó: Ruppert Ignác ügyvezető, Cellarius Kft.

16:00-16:50 Muzeális borok Villányból.

Előadó: Horkay András

16:50-17:00 A Franc Fórum 2019 évi értékelése.

Előadó: Horkay András & Bock József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .