Idén is Kaktuszkiállítás és -vásár a Füvészkertben

„Astrophytum nemzetség és hibridjei ”az őszi Országos Kaktuszkiállításon és Vásáron az ELTE Füvészkertben szeptember 9-11-ig

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a tövisekkel nem borított, érdekes szürke testű bordázott kaktuszok, az Astrophytumok. Ezeket köznyelven csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is hívják.

A nemzetség felfedezése a 18. században történt meg, innen erednek az első leírások is, és a kaktuszkedvelők lelkesedése e növények iránt az óta is töretlen; sőt a hat alapfaj és leírt változatai mellett, ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei.

Kaktuszkiállítás és -vásár 2022. Rendezvény Magazin 2022.

Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, és nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum-nemesítőknek. Komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat. Ezek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virágformákat és színeket képviselő egyedek is. Igazi különlegességként a kiállításon bemutatásra kerülnek a Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató változatok. Érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei. Több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fánlakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k!

Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első vagy több századik kaktuszát. Az egyesület tagjai tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várjuk!

A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig!

Kaktuszkiállítás és -vásár 2022. Rendezvény Magazin 2022.

www.kaktuszgyűjtők.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .