Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

A látogatókat szájmaszkkal, garantált távolságtartással és fertőtlenítő pontokkal várják.

Magyarországon a V-Trade kiállítások Kft. elsőként vállalkozott arra, hogy a világjárvány ellenére (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) megrendezze az ország egyik legnagyobb agrár-seregszemléjét Debrecenben. A XXIX. Farmer Expónak (augusztus 18. és 21. között) idén is a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont, ahol a biztonság mindenek előtt…

A miniszter jövőképe

A rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg. A tárcavezető arról beszél majd, hogy a tervezési időszak végén megmaradó európai uniós források felhasználása hogyan fog történni. Hallhatunk arról is, a gazdálkodók az idei évben milyen támogatásokra számíthatnak még. Arról is szó lesz, hogy mi a miniszter víziója az ágazat jövőjéről, annak ismeretében, hogy az EU következő hét éves költségvetése gigantikus méretű fejlesztési forrásokat tartalmaz az agrárfejezeteiben is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából idén is a megnyitó része lesz a Magyarok Kenyere program részeként megrendezendő Kenyérünnep. Az esemény súlyát emeli, hogy az idei év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerét választotta a szakmai zsűri.

Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy a pandémia miatt idén az állatbemutatók nagyrészt elmaradnak. Most azonban e tekintetben is jó hírrel szolgált Vaszkó László vásárigazgató.

„A teljes baromfiválaszték (a futómadarakkal együtt) bemutatkozik a Farmer Expón, de képviselteti magát a Nemzeti Húsgalamb-program is. Itt lesznek a nyúltenyésztők, a hortobágyi génmegőrzők komplett ökofarmmal jelentkeznek, lesz szarvasmarha-bemutató és egy juh-fajtabemutató is színesíti a négynapos programkínálatot” – árulta el a rendezvény házigazdája.

Mi érdekli a szakmát?

A Farmer Expó látványelemeit (a lovasprogramoktól, a gépbemutatókon át a teniszcsarnokban felállított standokig) színvonalas állattenyésztési fórumok keretezik majd, ahol az előadók az ágazati szereplőket leginkább foglakoztató témákról osztják meg értesüléseiket a hallgatósággal. A szarvasmarhatartók például megvitatják a tej- és a hústermelés aktualitásait. Információkhoz juthatnak az ősszel megnyíló telepfejlesztési támogatási programról. A sertéstenyésztők szakmai fórumán szó lesz a piaci anomáliákról és az ágazat jövőképéről. Ők is áttekintik a támogatási lehetőségeket. A növénytermesztési konferencia programján szerepelnek egyebek mellett az új növényvédő-szerek és technológiák a mezőgazdaságban, mégpedig hatósági és vállalati aspektusból egyaránt. Valamennyi konferencia közös nevezője az, hogy a Farmer Expóra kilátogató vendég (legyen bár szakember vagy laikus) első kézből juthat „zsebbe vágó” információkhoz.

A idénre megújult állattenyésztési kiállítási tér főszereplői ezúttal mind a négy napon a lovak és lovasaik lesznek. Igazi kuriózumnak ígérkezik Dobrovitz József fogathajtó világbajnok vendégszereplése az expón, ahol a zseniális hajtó edzőtábort rendez helyi fogatosoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .