Aranytíz 2020. januári programok

2020. januárjában is érdemes a Belváros Kultúrházába látogatni! A programok sora végtelenül hosszú Egyaránt megtalálhatja a neki tetsző időtöltést felnőtt és gyermek!

 

2020 január

SZÍNHÁZ

Január 26. 15.00

CSEHOV: EGYFELVONÁSOS KOMÉDIÁK

Medve – Popova Jelena Ivanovna, a fiatal özvegy földbirtokosnő hetedik hónapja gyászolja elhunyt urát. Elhatározása szent és megmásíthatatlan: elzárkózik a világtól, haláláig gyászolni fog. Ekkor állít be hozzá hívatlanul Szmirnov Grigorij Sztyepanovics, hogy néhai férje tartozását behajtsa.
Leánykérés – Ivan Vasziljevics Lomov, földbirtokos, 35 évesen úgy dönt, hogy most már mindenképpen megházasodik. A szomszédba megy lánykérőbe, azonban kiderül, hogy az udvariassági társalgás még jó szomszédok között sem olyan zökkenőmentes. A valósággal való bármilyen egyezés pedig csupán a véletlen műve….

Szereplők: Bata Éva, Rusznák András, Szigethy Gábor

Zenélnek: Slárku Anett és Vértesi Ferenc

Asszisztens: Varró Anna Áfonya

Rendező: Szőcs Artur

Jegyár: elővételben 1500 Ft, az előadás napján 2000 Ft

 

ZENE/KOMOLYZENE

 

Január 23. 18.00

MAGYAR VONÓSTRIÓ – Fókuszban a hangszerek III. (hegedű)

Műsor:
Bach: E-dúr Prelúdium

Ysaye: Obsession és Les Furies

Zellner: c-moll trió op.36

Kreisler: Recitativo és Scherzo

Kreisler: Schön Rosmarin

Röntgen: Walzer Suite

 

A Magyar Vonóstrió tagjai:

Szilvásy Viktória – hegedű (az Operaház művésze, főiskolai tanár)

Rudolf András – brácsa (a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezetője)

Maróth Bálint – cselló (a Budapesti Vonósok és az Orfeo Zenekar művésze)

 

Belváros-Lipótváros önkormányzata által támogatott program.

A belépés ingyenes!

 

Január 31. 18.00

Drága éj, szerelmes éj

– dalest a Bel Canto Operatársulattal

Megzenésített irodalmi alkotások: külhoni költők és írók szövegeire komponált művek
Közreműködnek: a Bel Canto Operatársulat művészei,

zongora: Bárkányi Horváth Éva,

művészeti vezető: Adrigán Judit
A műsor hossza: kb. 60 perc

Jegyár: elővételben 1000 Ft, az est napján 1500 Ft

 

TÁNCHÁZ

 

Január 17. 19.00-21.00

TÖRTÉNELMI TÁNCKLUB – a Mare Temporis táncosaival

A 17-19. századi báltermek népszerű társastáncaiból válogatunk.

John Playford 1651-ben megjelent „The English Dancing Master” című tánckönyve mérföldkő a 17. századi táncéletben. A számos kiadást megért mű az angol kontratáncok zenéjét és leírásait tartalmazza, ezekből válogatunk. A vidám, játékos, változatos térformákkal járt csoportos táncok mellett terítékre kerül például a 19. század elején népszerűvé váló waltz és a quadrille is, azaz a négy pár által táncolt francia négyes is, ami az 1700-as évek végén indul hódító útjára, Párizsból. A legnépszerűbb figurák és lépések korai formáival ismerkedünk az 1810-30 között kiadott tánckönyvek alapján.
Jegy: 1000 Ft, mely kezdés előtt kapható a helyszínen vagy a jegy.hu oldalon előzetesen megvásárolható.

 

 

Január 10., 24. 19.00-21.00

GÖRÖG TÁNCHÁZ – az Ilios Kulturális Egyesület szervezésében

Az est folyamán Görögország ismert, kevésbé ismert, és olyan ismeretlen táncait lehet gyakorolni (pl: nizamikos, mais, gerontiko, ters, getirere, streis, troirou, ballaristos, berati, kleftes, maleviziotis stb.), ami máshol nem látható.

Belépőjegy: 800 Ft, mely kezdés előtt kapható a helyszínen.

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

Hétfő és szerda

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Intézményünk szervezett először a nagyközönség számára néptánc tanfolyamot 1991-ben. A sikerre való tekintettel a következő évtől már két csoportban is ismerkedhettek a tanfolyamosok a Kárpát-medence tájegységeinek különböző táncaival. Ezt követően  külön csoportot indítottunk el, ahol férfi táncokat sajátíthatnak el az érdeklődők. Tananyagtól függően fél évig, egy évig foglalkoznak egy-egy falu anyagával, jól felkészült, népszerű oktatók irányításával, segítségével.

Hétfő: 19.00–21.45 Szucsági invirtita

Tanít: Bánhegyi Nikoletta és Bohus György

Szerda: 19.00–21.45 Magyarpalatkai páros táncok

Tanít: Bánhegyi Nikoletta és Benedek Attila

 

 

GYERMEK

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Tanítás: január 11., 18., 25. 9.30-14.15

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Célunk “stúdió” formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Szóka Júlia, Nemcsók Nóra, Hegedűs Szabolcs

Információ: Litzler Judit (+36 20) 412-0746

 

 

KIÁLLÍTÁSOK

 

Megnyitó: 2020. január 19. 15.00

IKEBANA – A GYÖKEREKTŐL NAPJAINKIG

A japán virágrendezés új értelmezése

Tőkés Zoltán és Tölgyesi Ágnes kiállítása

„A huszonegyedik század lenyűgöző technikai fejlődését megélve az ember folyamatosan – sőt egyre inkább – vágyik a természet közelségére. Szeretné otthonában is érezni a virágok illatát, a növények díszítő szépségét. A velük való foglalkozás örömmel tölti el, megnyugtatja; természet iránti szeretete, törvényeinek megértése és tiszteletben tartása pedig építi, fejleszti személyiségét.

Ezt a felismerést osztotta meg egymással úgy 15 évvel ezelőtt a világ egymástól távoli pontjain élő Tőkés Zoltán és Tölgyesi Ágnes. Zoltán az Amerikai Egyesült Államokban, Ágnes Magyarországon él, mégis folyamatosan összeköti őket a virágokkal, növényekkel való örömteli foglalkozás, annak is egy különleges formája, a japán virágrendezés: az ikebana. A kezdeti próbálkozások után azonban egyre merészebben nyúltak a témához, míg mára teljes szabadsággal alkotnak, látszólag eltávolodva az ikebana évszázados hagyományaitól, mégis minden rendezésükben megőrizve valamit azokból.

Ma már bátran használnak olyan alapanyagokat, mint a kiszáradt levelek, ágak, fakérgek, gyökerek, sőt gyümölcsök, zöldségek, melyeket néha szintén a szokványostól eltérő módon jelenítenek meg.

Két alkotó, két egyéniség.

Koruk, nemük, világlátásuk eltérő, mégis, minden alkotásukban közös, hogy üzenetük van. A rendezéseikhez használt anyagok és összeállításuk módja – készítőik reménye szerint – gondolatokat ébreszt a szemlélőkben és talán őket is alkotásra csábítja. Mert ez a céljuk! Hiszen az ikebana egyik iskolája, a sogetsu hitvallása szerint bárki, bármiből, bármikor képes esztétikus, akár művészi alkotást készíteni, mellyel gazdagítja a körülötte lévő világot.

Mivel a virágokból, friss növényekből készített alkotások élvezhetősége – minden gondos ápolás, odafigyelés ellenére – véges, ezért az alkotók fotókon örökítették meg közülük azokat, amelyeket másoknak is örömmel megmutatnak.

Ezekből a fotókból láthatnak válogatást mindazok, akik megtekintik a kiállítást.”

Megtekinthető: 2020. február 21-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

Megnyitó: 2020. január 17. 18.00

LELKEM SZÁRNYÁN

Kovács Zsóka selyemfestő kiállítása

Kovács Zsóka selyemfestő alkotásaihoz az inspirációt a körülötte lévő világ szépségeiből, a természet csodáiból, az évszakok szemet gyönyörködtető változásaiból meríti. Érzései, hangulatai kifejezésére a selyemfestés számtalan technikáját alkalmazza. Alkotásain keresztül bepillantást nyerhetünk a selyemfestés varázslatos világába.

Alkotásaival találkozhattunk az Iparművészeti Múzeum, a Várkert Bazár karácsonyi vásárain, a Mesterségek Ünnepén, a Hungexpo Otthon Design 2019 kiállításán, a Mandala Alkotóház és Galériában. Eddig több csoportos kiállításon vett részt Budapesten és vidéken, ez a második önálló kiállítása

Megtekinthető: 2020. január 15. és február 15. között hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

 

EMLÉKKÉPEK – Juhász M. Miklós kiállítása

Megnyitja: Tóth József Füles, Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló Művész fényképész

Közreműködik: Déki Lakatos Sándor, Liszt-díjas cigányprímás

A kiállítás 2019. december 6. és 2020. január 10 között tekinthető meg.

 

Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.

 

 

SZÉPHÁROM KÖZÖSSÉGI TÉR (Szép utca 1./b)

 

GROSS 90 – jubileumi kiállítás

 „Az ember, tudjuk, csak egy porszem a világmindenségben, de ahogy a porszemen átvilágít a nap, megcsillan a napsugár, úgy az emberen is átfénylik az egész világmindenség.” – Gross Arnold

Négy éve a Magyar Kultúra Napján hunyt el Gross Arnold (1929.11.25. – 2015.01.22.), a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze hazánknak. 2019-ben ünnepelné 90. születésnapját. A jubileumra a Gross Arnold Galéria egy igényes, szép kivitelű nagymonográfia kiadásával készül, Dr. Révész Emese tanulmányával, és december 5-én nyílik meg a Jászi Galériával közös szervezésű életmű kiállítás, melynek a Széphárom Közösségi Tér ad helyet.

A Jubileumi kiállítás kifejezetten karácsonyi hangulatú, és különlegessége, hogy a több mint 100 rézkarcot felvonultató tárlat mellett egy teremben mutatunk be Gross Arnold fő művei közül három nagy méretű, különleges olajkép-installációt és táblaképet, melyek még nem voltak egyszerre kiállítva.

A karácsonyi időszak amúgy is közel áll Grosshoz, Szentkuthy Miklós írja: „Nem holmi olcsó aktualizálás íratja le velünk a döntő meghatározást Gross Arnold életművéről, mikor ezt mondjuk: ez az egész életmű tulajdonképpen egy nagy (ezer mikro-miniatűrjében nagy) karácsonyfa-opus. A karácsonyfán csüngnek-csengnek és hintáznak havas vagy repkényes házak, házikók, gombák, diók, autók, buborékholdvilágok, babák, harangok, bájos vagy furcsa-torz állatok: a gyűjtemény valami babett-balett világvitrinnek mondható.”

A kiállítás 2019. december 6. és 2020. január 30. között tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .