Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben május 27-29-ig

„Mexikó Sünkaktuszai az Echinocactus nemzetség”

Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket Anyós ülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusz tulajdonos a kevéssé kedvelt Anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy – egy díszes példány tetejére ültetve….

Kiállításunkon a közönség elé tárjuk  Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú,  igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyarán a Sünkaktuszokat.

Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári – szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, e mellett bemutatjuk ezen fajok két kis testvérét a kékes bőrszínű rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban , az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus ingens is.

Kaktuszkiállítás 2022. Rendezvény Magazin 2022.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák!

Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várjuk.

A kiállítás május 27. és 29. között az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

www.kaktuszgyujtok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .