Ma ismét megnyílik a legendás Gundel Kert

A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére. Mostantól a betérők itt is kifújhatják magukat. Az árnyas fák alatt hűsölve fogyaszthatnak kedvükre, hozhatnak nagy döntéseket, vagy lazulhatnak, beszélgethetnek és élvezhetik a hallgatást is. Figyelhetik a játékban elmerült csemetéiket, unokáikat és közben felfedezhetik a felfrissült kerthelyiség megannyi feltáruló titkát.

Megnyílnak a Gundel Kert kapui. Rendezvény Magazin 2022.
Szélesre tárulnak a Gundel Kert kapui

A kert – amelyben teljes kihasználtság mellett 5-600 vendég is helyet tud foglalni – talán Budapest legnagyobb éttermi kerthelyisége. Megújult formájában – a „vissza a gyökerekhez” küldetést szem előtt tartva – egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon. A fesztelen, barátságos, minden apró elemében család-, gyermek- és kutyabarát kert mesét, kedves figurákat, titkokat tár fel, miközben időutazásra csábít a boldog békeidők megízleléséhez. A nyílt gyermekbarátság is Gundel Károly újításaként jelent meg anno: mind a 13 gyermeke a kertben élte meg az aprókor szépségeit, a vendégek között nőve fel.

A századelős buja, lizsé hangulat megteremtéséhez a kertet három nagy részre osztották. Az alsó rész kínálata a kávéházi vonalat követi. A szökőkút feletti rész az elegánsabb éttermi igényeket elégíti ki. A harmadik, az állatkerthez közel eső, úgynevezett majomfogó pedig a gyermekeknek kialakított állat-és vidámpark.

A kert annyi látványosságot, szépséget, harmóniát, izgalmat rejt, hogy az instafotósoknak bőven lesz mit megmutatni. Így messze földön hírét viszik Budapestnek és Magyarországnak a digitális térben is.

Különlegességek a Gundel Kertben

Az átalakítás után a Gundel Kert egy kicsit állatkert és egy kicsit vidámpark is lett egyben, egy igazi, klasszikus hétvégi családi paradicsom. A meghatározó hangulatot a természet közeliség, a gazdag növényvilág, az otthonosság érzete, a könnyedség és a magasban húzódó izzósorok romantikus fényei teremtik meg.

Századelős körhinta a gyerekjátszótéren a Gundel Kertben. Rendezvény Magazin 2022.

A kert egy része kifejezetten az aprónépnek készült. Több idetervezett eszköz várja a gyerkőcöket: századelős körhinta, vízilovas célbadobó, hatalmas, árnyékolt kerti homokozó és megannyi más izgalmas eszköz. A pergola alatti részen hat darab különálló, 2 személyes hintába ülhetnek a csöppségek. A picik figyelmét érdemes másfelé is fókuszálni. A korhű játékok mellett többféleképpen is felfedezhetik a hatalmas szecessziós elefántokat, valamint életnagyságú társaikat az állatkertből, így többek között tigrist, majmokat, pelikánt és egyéb kedvenceket.

A legkisebbek egy letölthető Gundel Kids alkalmazással színezhetik ki a Gundel Palotát, a Gundel Applikációban QR kóddal megnyithatják, így elolvashatják vagy meghallgathatják Gundel bácsi történetének egyik meséjét. Ennek főszereplője Kíváncsi Fáncsi, az elefánt, aki segít megtalálni a Gundel Kertben elrejtett meglepetéseket.

Az elefántok oly meghatározó szereplői a Gundel életérzésnek, hogy van olyan egyedi desszertválogatás, amely mini asztali elefánt hátán érkezik.

A Gundel kert közepén egy hatalmas szökőkútrendszer működik. A napernyővel, pergolával fedett terület mintegy 500 négyzetméter, így védve a szabadban pihenőket a nyári esőktől vagy a perzselő napfénytől.

Mint ahogy az étteremben, a kertben is minden asztalt egy-egy híres Gundel vendégnek vagy Gundel örökösnek dedikáltak, így kapott asztalt II. Erzsébet, Antonio Banderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán vagy Arnold Schwarzenegger.

Ma már négylábú kedvenceinkre családtagként tekintünk. A vendéglátók sem szeretnénk, ha kimaradnának a közös élményekből, vagy otthon, egyedül bezárva kellene ránk várniuk, míg mi a gazdik jól szórakoznak. A szeretett kutyusokat saját kutyamenü várja. Az ételeket speciálisan nekik készítik a séfek.

A Gundel séfjei

A Gundel séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak. Ennek ellenére sosem próbáltak meg túlnőni a Gundelen. A Gundel séfjének az a legfontosabb küldetése, hogy a Gundel ügyet teljes szorgalmával, odaadásával szolgálja.

Moldován Viktor a Gundel Executive Chefje. Rendezvény Magazin 2022.

Moldován Viktor a Gundel tavaly decemberi megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. A klasszikus magyar konyha nagy rajongója, egy nagy tudású fiatal séf. Japánban 14 évig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Ezt adja vissza a vendégek legnagyobb megelégedettségére – nyitástól-zárásig. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti. Valójában ők ketten vezetik a konyhai csapatot. Munkájukat Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef támogatja.

A Gundel Kert kínálata

Az éttermi kínálat nyárra a teraszra költözik, így a Gundel Kert étlapja megegyezik a kávéház-étterem étlapjával. A melegebb szezonra természetesen átalakul, könnyedebbé válik az étlap kínálata. A melegkonyhás étlap egész nap elérhető salátákkal, snack ételekkel, előételekkel, levesekkel, nagyon gazdag desszert választékkal és az elmaradhatatlan nemzeti11 ételsorral. A nap folyamán úgynevezett Afternoon tea-t is kínálnak majd.

Paprikás csirke, a Gundel Nemzeti 11 tagja. Rendezvény Magazin 2022.

Este nyílik meg a kerti éttermi rész. Itt gyönyörű Zsolnay porcelánon, ezüst evőeszközökkel várjuk a vacsorára érkezőket a klasszikus Gundel ételekkel és míves szervizzel.

A legjobb Gundel hagyományokra épülnek az ételek. A központi elem továbbra is a Nemzeti11. Az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Ezen keresztül mutatjuk meg a más országokból, kultúrákból idelátogatóknak, hogy mi magyarok mit szeretünk, mit fogyasztunk, mit tartunk a magyar konyha alapjának.

A Nemzeti11 nyári mezben:

Tokaji aszúban érlelt grillezett libamáj, fűszeres meggyel és kaláccsal

Gulyásleves házi csipetkével

Újházi tyúkhúsleves házi metélttel

Palócleves bárányhúsból

Kárpáti fogas filé, gombával és rákkal, vajas mártásban

Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával

Érlelt hátszín „300 g” Budapest módra, konfitált burgonyával

Mangalica kolbászos, tojásos lecsó

Az eredeti Gundel palacsinta

Somlói galuska

Rákóczi túrós

Sonlói gaéuska a Gundel Nemzeti 11 tagja. Rendezvény Magazin 2022.

A nyitva tartás

A Gundel kert már reggel 9.00 órától várja a vendégeket reggelivel, tízóraival, kávéval. Ideálisnak ígérkezik üzleti tárgyaláshoz, baráti találkozókhoz, romantikusan szerelmes kávézásokhoz. Számolhatunk vele városligeti séták előtt, vagy állatkerti látogatások után, gyerkőcökkel, kutyával vagy laptoppal. Mindenki addig ücsörög a rendelése mellett és élvezi a kert hangulatát, ameddig csak kedve tartja. Ahogy anno Gundel Károly kertjében, úgy ma is a vendéggel törődés a házigazdák legfontosabb feladata.

A nagy tisztelettel emlegetett Gundel örökség

A Gundel régen sem csak a luxuslakomáknak adott helyet! A teraszon ropogott a sós perec, folyt a csapolt sör. Akár főtt tojást is ehettünk pörköltszafttal. Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett! A magyar és a francia konyha legjobb fogásait tálalta. Olyan étel- és ízkombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk. A Gundelben született a Palócleves, a paprikás csirke, a Bakonyi gombaragu, a Kárpáti fogasi és a tokaji libamáj. A Gundel honosította meg a mára már jól ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is.

Palócleves a Gundelben. Rendezvény Magazin 2022.

A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először Jókai-bablevest, és Gundel-palacsintát is. Gundel Károly szeretett törzsvendégeiről elnevezni egy-egy ételt. Így kapott nevet például az Újházi-tyúkhúsleves Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a kocsonyázott tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is!

A Gundel Kert története

A Gundel megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. 1866-ban ráadásként megnyitott a Fővárosi Állat-és Növénykert is! Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet. A ma ismert helyen étterem nyílott, ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt.
Az étterem kerthelyisége, mélyen Állatkertbe nyúlóan ekkor alakult ki.

A korabeli Gundel kerthelyiség. Rendezvény Magazin 2022.

A Gundel család 1910-ben vette bérbe az éttermet, ekkortól lett Gundel a neve. Fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt. Akár 1000 széket is el tudtak itt helyezni! Ehhez tartozott egy kisebb befogadó képességű étterem, a mai épülettel megegyező méretben. Az étteremkomplexum ekkor még számos, ma már nem létező funkciót is befogadott. Saját disznóhizlaldája, mosodája, személyzeti szállása is volt.

A Gundel az 1920-as évektől kezdve az elegáns, nagy rendezvények vendéglátója lett. Mértékadó találkozóhelyek színhelyévé vált. Ugyanakkor az Állatkert és az Angolpark közönsége is szívesen betért az étterembe, hiszen sikk volt a Gundelbe járni.
A 11 fős saját zenekar tett róla, hogy folyamatos élőzene kísérje a nagy falatozásokat. A hangulat így mindig a csúcson volt. A Gundelben minden korosztály és minden pénztárca megtalálta a számítását.

Ezerfős rendezvény a Gundel Kertben Anno. Rendezvény Magazin 2022.

1937-ben III. Viktor Emánuel olasz király látogatására a Gundel települt ki a székesfehérvári állami bankettre. Két évvel később szintén a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója. A magyar konyha méltó helyre került a világ gasztronómiai térképén. A korabeli Gundelben rengeteg híresség megfordult. Írók, művészek, színészek és színésznők jártak oda, nemcsak lakomázni, de a fergeteges hangulat is vonzott sokakat. (forrás: wikipédia)

Gundel és Eventrend

2021 májusában az Eventrend Group vette át a világhírű Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írta alá a tulajdonos Danubius Hotels képviselőivel. A bérbe adók akkor úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez kereste a legmegfelelőbb stratégiai partnert.

A klasszikus Wienes Schnitzel a Gundel Kertben is. Rendezvény Magazin 2022.

Az elmúlt mintegy fél évben a Gundel kiváló szakemberei nap mint nap bizonyítják rátermettségüket, vendégeik legnagyobb örömére. Most a Gundel Kert megnyitásával bővítik a vendégeik körét, hiszen a családosok egyik legkedvesebb helyévé válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .