Készen állsz arra, hogy elveszítsd az osztrigaszüzességedet?

Október 9-én este a St. Andrea éttermébe költözik “a tenger pezsgése” osztrigaágyon tálalva és izgalmas Varros&Co. champagne különlegességekkel kísérve Tischler Petra és Barna Ádám séf prezentálásában.

A két alkotó szerint ilyen vacsorára Magyarországon még nem került sor. Négy osztrigát kóstolhatnak majd a vendégek, melyek különböző partvidékekről érkeznek és különböző konyhatechnológiai eljárásokon esnek át.
Petra közben végig okít, tanít, magyaráz. Aki eddig idegenkedett volna ettől az alapanyagtól, most biztosan megszereti.

Tischler Petra vendégszereplőként lép fel a St. Andrea Étterem színpadán Osztrigavacsora című produkciójával
Tischler Petra vendégszereplőként lép fel a St. Andrea Étterem színpadán Osztrigavacsora című produkciójával
Tischler Petra a tengeri herkentyűk egyik legszakavatottabb szakértője hazánkban.

A téma iránti szenvedélye nem véletlen. A budapesti Nobu konyháján dolgozott sokáig, mielőtt egy londoni privát klub, majd Joël Antunes mellett, egy francia fine diningra hangolt bisztró konyháján töltött el 3 évet az USA-ban. Miután hazajött, a Costes Downtown sous-chefje lett, a tengeri alapanyagok iránti szeretetét azonban sosem feledte. Mióta a Costes Downtownt elhagyta, rendszeresen tart workshopokat a témában, ahol egyszerre főz, tanít, szórakoztat. Ami most a leginkább lázba hozza, az az osztriga. Barna Ádámmal közös 4 fogásos osztrigás vacsorájukról pedig azt mondja, olyan lesz, mint egy körtánc, ahol az ő osztrigája, Ádám fogásai és a felszolgált Varros&Co. champagne különlegességek összhatása számít majd igazán. „Ezen a vacsorán a nő és a férfi egymás kiegészítői, egyfajta komplementerei egymásnak. Pont úgy, ahogyan a közös ételpárosításaink is csak együtt léteznek, külön-külön nem jöttek volna létre.” – mesél a koncepcióról Petra.

Tischler Petra vendégszereplőként lép fel a St. Andrea Étterem színpadán Osztrigavacsora című produkciójával

Még egy vérbeli francia osztrigaimádó sem mondaná meg, hogy Budapesten vagyunk

A vacsora alatt felszolgálásra kerülő osztrigák a Budaörsi Halpiac közvetítésével négy különböző normandiai partvidékről érkeznek és négy konyhatechnológiai eljárással készülnek. „Az elején egy full nyers osztrigával nyitunk. Talán ez mindig a legbizarabb annak, aki ezzel először találkozik. Az állatokat nem egy egyszerű hűtőben tároljuk addig, míg a vendég asztalára kerülnek. A szállítás során egy vízcserés tartályban érkeznek, gyakorlatilag ugyanazokat a körülményeket biztosítjuk nekik, mintha a saját élőhelyükön lennének. Ezzel az alapanyaggal ugyanazzal a tisztelettel bánunk, mint bármivel. Ez az állat is az életét adja akkor, amikor megesszük. Nem szeretem, amikor valaki elkezd fintorogni, megjegyzéseket tenni szokatlan állaga vagy kinézete miatt. Ezért is fontosak nekem az ilyen vacsorák. Itt el tudom mondani, mesélni közben, hogy miben áll az osztrigafogyasztás lényege. El tudom oszlatni az esetleges averziókat, én is tudom, hogy elsőre sokan idegenkednek ettől.” – magyaráz Petra.

„A full nyers változat után az este folyamán még érkezik majd egy ceviche változat, savakkal megspékelve, utána megnézzük, hogy milyen a párolt verzió, végén pedig egy melegen füstölt változattal zárunk.”

A St. Andrea Restaurantban október 9-én este tehát pezseg a tenger. Tischler Petra és Barna Ádám várja az osztrigaimádokat, vagy azokat, akik készen állnak elveszíteni az osztrigaszüzességüket.

Részletek:

http://standrearestaurant.hu/programok/a-tenger-pezsgese/

Tischler Petra vendégszereplőként lép fel a St. Andrea Étterem színpadán Osztrigavacsora című produkciójával

A teljes vacsorasor és a Varros&Co. champagne válogatás: 

Amuse bouche

Langoustin, édeskömény, bodza • Krystale, barack, tonkabab • Champagne Palmer & Co. Extra Reserve

Skót lazac zöldben • Utah Beach ceviche • Champagne Palmer & Co. Blanc de Blancs

Boullabaise • Isigny gőzölve, sütőtök ‘leves’ • Champagne Vilmart & Cie Grand Cellier

Körtepite, sült tejföl • Gillardeau füstölve, csicsóka, kumquat • Vilmart & Cie Grand Cellier d’Or 2014

Petit four

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .