Országos Képzőművészeti Filmnapok 2020.

Különleges válogatásprogrammal jelentkezik a népszerű A művészet templomai sorozat: a Budapesten, Szegeden és Debrecenben október 14-21. között megrendezett II. Országos Képzőművészeti Filmnapokon visszatérnek a nagyvászonra a sorozat legnépszerűbb korábbi részei, és premier előtti vetítéseken debütál a legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató epizód.

Hat éve indult útjára A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm sorozat,

amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, múzeumait és műkincseit mutatja be moziélmény formájában. A kifejezetten mozivászonra készült, látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúkat archív felvételekkel, játékfilmes életrajzi jelenetekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik. Ezzel segítik elő, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik országszerte az art mozikba. A premierek kiemelt budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház. A filmek később a Várkert Bazár és az Art+ Cinema filmklub vetítésein, majd idővel a sorozat online filmkölcsönzőjében is elérhetők.

II. Országos Képzőművészeti Filmnapok. Rendezvény Magazin 2020.

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

keretében Budapesten az Urániában (október 14-17.), a szegedi Belvárosi Moziban (október 15-21.), és a debreceni Apollo Moziban (október 18-21.) visszatérnek a nagyvászonra A művészet templomai sorozat legnépszerűbb epizódjai. A filmnapok nyitóvetítése a sorozat legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató részének premier előtti díszbemutatója lesz október 14-én az Urániában. A vetítés előtt bevezető előadást tart Rébay Fatima művészettörténész, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A sorozat Prado Múzeumról készült korábbi epizódját is jegyző Valeria Parisi Modigliani centenárium címmel mozikba kerülő új filmjében egy eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel a Modigliani, „az elátkozott zseni” művészi pályája és botrányokkal teli, bohém és tragikus magánélete élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el. Modigliani életpályájának helyszínei, köztük Livorno, Firenze, Velence és Párizs, az akkori művészvilág központja különleges archív felvételeken elevenednek meg, és a sorozatra jellemző részletgazdag képkockákon megjelennek a vásznon ma már milliókat érő műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkás ábrázolásmódja a védjegyévé vált. Olyan neves intézmények kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina és a washingtoni Nemzeti Galéria gyűjteménye, a Livornoi Városi Múzeum tárlata és jelentős párizsi műgyűjtemények.

A Modigliani-film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=5q4ECvPLERY

A Filmnapok programjából

nem hiányozhatnak A művészet templomai korábbi évadjainak legsikeresebb alkotásai sem, látható lesz többek között a sorozat legelső, Vatikáni Múzeumot és a Sixtus-kápolnát bemutató epizódja, valamint a madridi Prado Múzeum és a szentpétervári Ermitázs történetét és csodálatos gyűjteményét, Bosch, Tintoretto, Hokuszai, Paul Gauguin, Frida Kahlo, Salvador Dalí életét és művészetét, impresszionista mesterek kevésbé ismert alkotásait bemutató mozifilmek is.

A Vatikáni Múzeum előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=q45-5ijHFsw

A 20. századi modern művészethez kapcsolódva három különleges dokumentumfilm is helyet kapott a Képzőművészeti Filmnapok programjában. Látható lesz a modern művészet legismertebb gyűjtőjéről és műpártolójáról, Peggy Guggenheimről készült portréfilm, A művészet megszállottja. A náci diktatúra művészetüldözését és az ellopott műkincsek utáni nyomozást feldolgozó Hitler kontra Picasso. Az Urániában október 15-én levetítik A új Bauhaus című fesztiváldíjas amerikai dokumentumfilmet, a 125 éve született világhírű fotográfus, konstruktivista festő, formatervező és a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, Moholy-Nagy László életútjáról és örökségéről. Arról az újító szellemű, modern technikát művészi sokszínűséggel integráló szemléletéről, amely máig inspirálja az alkotókat.

II. Országos Képzőművészeti Filmnapok. Rendezvény Magazin 2020.

A Moholy-Nagy Lászlóról készült film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=B8IbvOjgees

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok a filmeket forgalmazó Pannonia Entertainment, az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Apollo Mozi és a Belvárosi Mozi együttműködésében valósul meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A részletes program a sorozat Facebook oldalán, a https://facebook.com/AMuveszetTemplomai webcímen olvasható. Aki lemarad esetleg a programról, a filmek egy részét később a Várkert Bazár és az Art+ Cinema filmklub vetítésein és a sorozat online filmkölcsönzőjében is elérheti.

*          *          *          *

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .