Május 14-én Kéknyelű Piknik az Istvándy Ligetben

2022. május 14-én negyedik alkalommal kerül sor az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programjára, a IV. Kéknyelű Piknikre. A sétálókóstolóra a Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti határában, az Istvándy Ligetben kerül sor. Mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 kéknyelű tétellel érkezik az eseményre. A  vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást.

IV. Kéknyelű Piknik Badacsony Istvándy Pincészet. Rendezvény Magazin 2022.

Egy csodálatos helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló a Balaton-felvidéken: a Kéknyelű Piknik és Sétáló Kóstoló a találkozásokról, az ízekről, és egy különleges szőlőfajta kincseinek bemutatásáról szól.

Milyen volt a 2021 évjárat? Mitől más a Kéknyelű? Milyen közös lehetőséget látnak a jövőben a borvidék borászai? – Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapnak a részvevők kóstolás közben.

A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található Istvándy Liget, egy meghitt, intim oázis, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszín a badacsonyi kéknyelű boroknak.

A kóstolót mesterkurzus kíséri.  Domián Emese, szakmai vezető (DipWSET, Weinakademiker) bemutatja a szakmának az Első Kéknyelű ÍZBANK öt kiválasztott tételét és a Kéknyelű Kódexet, Hermann Tamás földtani kutató és a VinoPelso Borkultúra Alapítvány elnöke pedig a Kéknyelű termőhelyéről, a terroir jellegről és a dűlőtérképről mesél.

IV. Kéknyelű Piknik Badacsony Istvándy Pincészet. Rendezvény Magazin 2022.

A szervezők különleges gasztroélményről is gondoskodnak: a jegy ára barbecue finomságokat is tartalmazza.

A menü: Szürkemarha vadas előétel, BBQ sertéstarja, parázson sült csirkecomb Kéknyelű borecetes, zöld leveles burgonyasaláta, Istvándy Kéknyelű Bonbon. Vegetáriánus étel: Káposzta steak szezámmaggal.

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben. A naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Borműhelyben.

IV. Kéknyelű Piknik Badacsony Istvándy Pincészet. Rendezvény Magazin 2022.

„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők kezemunkáinak “gyümölcsét”, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 14-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy pincészet borásza, az esemény ötlet és házigazdája.

A Kéknyelű ÍZBANK a legjobb kéknyelű borok ízélménykészletét hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borász nemzedékeinek számára. A Kéknyelű Ízlelő vakkóstolón a badacsonyi kéknyelű bortermelők és országos borszakértők kiválasztják azt az 5 bort, ami a leadott tételekből a legmeggyőzőbb ízélményt nyújtotta. A megőrzésre szánt mennyiség 5×50 palack. A kiválasztott borok tárolása egy egyedülállóan kialakított BORSZÉF-ben történik, melynek tulajdonosa és őrzője az ötletgazda, Istvándy Gergely.

Mi a Kéknyelűben hiszünk…

A 3 hektár kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának az újjászületésében.

Istvándy Kék Korszak

Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.

IV. Kéknyelű Piknik Badacsony Istvándy Pincészet. Rendezvény Magazin 2022.

A IV. Kéknyelű Piknik időpontja:

2022.  május 14.  15:00-20:00h

Hozd magaddal a pikniktakarót és a barátaid!

A résztvevő pincészetek:

• Borbély Pincészet

• Csendes Dűlő

• Fata Pince

• Éliás Pincészet

• Istvándy Pincészet

• Laposa Birtok

• Jakab Pince

• Németh Pince

• Váli Pince

• Varga Pincészet

• Sabar Borház + Földi Bálint

• Skizo Borház

• Szabó Pince

• Szeremley Birtok

• Szászi Birtok

és a Pláne Badacsony Borterasz

A résztvevő borászatok listája folyamatosan bővül!

TIPP:

Ebédelj!
Vasárnapi ebéd az Istvándy Tóti-hegyi birtokon 12:00-órától (ne felejts el asztalt foglalni az alábbi telefonszámon: +36 30 361 8421).

Jegyek:

A sétálókóstoló ára 11.990 Ft, amely tartalmaz 1 BBQ tálat, valamint az összes kéknyelű bor kóstolását a készlet erejéig.

A jegyek itt vásárolhatók meg:

https://tixa.hu/keknyelu_piknik_20220514_istvandy_liget

 (A jegy vásárlásakor a Tixa.hu rendszere kezelési költséget számol fel.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .